Luxemburg

Doorkruis het land met de auto en ontdek een betoverende omgeving

Voor een betoverende omgeving hoeft u niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Ook tijdens een vakantie naar Luxemburg komt u aan uw trekken op het gebied van cultuur en natuur. Zo ligt het Kasteel van Clervaux op slechts 30 minuten afstand van het natuurgebied Müllerthal, waar de waterval Schiessentümpel zorgt voor mooie plaatjes. Net als de Kazematten in de hoofdstad die boven de ‘middeleeuwse’ benedenstad uit rijzen.


Chateau de Clervaux

Als u dichtbij huis wilt blijven, maar toch graag het gevoel heeft dat u ver weg bent: ga dan naar Luxemburg. Deze ministaat ligt in West-Europa tussen België, Duitsland en Frankrijk in. Vanaf Eindhoven is het iets meer dan 2,5 uur rijden voor u in het noorden van Luxemburg Clervaux bereikt. Dit pittoreske plaatsje ligt in een schilderachtig dal aan de oevers van de Clerve én in het hart van de Ardennen. Een perfecte plek dus om een wandeling door de natuur te combineren met een cultureel uitstapje. Bijvoorbeeld naar het Chateau de Clervaux in het centrum van de stad. Het bezoeken van de permanente expositie ‘The Family of Man’ in het kasteel is het aanraden waard. Fotograaf Edward Steichen stelde een collectie van circa 500 fotobeelden samen over de mens en vormde zo de grootste fotografische tentoonstelling ter wereld.


‘Klein Zwitserland’

Na het zien van al die prachtige foto’s zijn uw handen misschien wel een beetje gaan jeuken om zelf ook mooie plaatjes te schieten. Daarvoor is Vianden, 30 minuten ten zuidoosten van Clervaux, een mooie uitvalsbasis. Maak een ritje met de stoeltjeslift voor een schitterend uitzicht op 440 meter hoogte over de Oervallei. En ga naar het prachtige natuurgebied Müllerthal. Het Müllerthal staat ook bekend als ‘Klein Zwitserland’, vanwege de rotsformaties en beekjes met watervallen. De Schiessentümpel is de waarschijnlijk de bekendste waterval. De rivier de Ernz heeft hier drie geulen in een drempel zandsteen geschuurd waar de waterval door stroomt. Dit natuurfenomeen is zeker een plekje waard op de geheugenkaart van uw camera. Rondom de houten brug over de Schiessentümpel schiet u de beste kiekjes.


Kazematten in Luxemburg-Stad

Ook de hoofdstad in het zuiden van het Luxemburg, Luxemburg-Stad, is zeer fotogeniek te noemen. Deze oude vestingstad is gebouwd op een rots en heeft een diepe vallei waardoor er veel hoogteverschillen zijn die voor prachtige uitzichten zorgen. Een van de bezienswaardigheden die u niet kunt missen zijn de Petrusse-en Bockkazematten. Een 17 kilometer lang netwerkstelsel van ondergrondse gangen die in het verleden dienst deden als schuilplaats. Door de gaten in de rotswanden van de Kazematten vuurde men vroeger op de vijand. Nu doen deze dienst als kijkgaatjes met zicht op de groene ‘middeleeuwse’ benedenstad en de rivier Alzette. Vanaf de Bockkazematten wandelt u in een half uur naar het museum Mudam. Dit museum voor moderne kunst ligt in het stadsdeel Kirchberg, gelegen op een plateau in het noordoosten van de stad. Mudam is ontworpen door een van de meest toonaangevende architecten van de 20e eeuw: Ieoh Ming Pei. Hierdoor is naast de hedendaagse kunst, ook het gebouw zelf een bezichtiging waard.

Maak een afspraak