Ecuador

"Het natuurrijke 'middelpunt van de wereld' "

In het Zuid-Amerikaanse Ecuador gaat de bevolking kleurrijk door het leven, het land is klein en overzichtelijk, waarvan de binnenlanden ruig en spannend zijn. Tijdens een vakantie Ecuador ondervindt u dit levende bewijs door de bijzondere treinreis ‘Duivelsneus’. Dat de Ecuadoriaan van kleuren houdt valt gelijk op wanneer u over de Plaza de Ponchos markt in Otavalo struint. Maar dé bezienswaardigheden van Ecuador zijn de Chimborazo vulkaan en de Galapagos eilanden.


Ponchos en alpargatas

De naam Ecuador dat aan dit Zuid-Amerikaanse land is gegeven, is niet geheel toevallig. Ecuador ligt namelijk op de evenaar en ‘ecuador’ betekent evenaar in het Spaans. Deze denkbeeldige lijn is in hoofdstad Quito tot leven gebracht bij het monument ‘La Mitad del Mundo’. Zo kunt u met uw linkerbeen op het noordelijk halfrond staan en met uw rechterbeen op het zuidelijk halfrond. Daarnaast is in Quito vooral het historische centrum een bezichtiging waard. Met name rondom het plein Plaza de la Independencia liggen veel koloniale bezienswaardigheden, zoals de kerk Compañía de Jesús. Dankzij de centrale ligging die Quito heeft kunt u vanuit hier vele excursies maken naar bijvoorbeeld het indianendorp Otavalo. Hier maakt u kennis met de indianen van de Andes die op de kleurrijke zaterdagmarkt Plaza de Ponchos hun waren proberen te verkopen. In uw beste Spaans onderhandelt u over de prijs van panfluiten, tapijten, poncho’s en alpargatas.


Het Mekka voor biologen

Hoewel Ecuador een van de kleinste landen van Zuid-Amerika is, dankt het zijn populariteit aan de Galapagos eilanden. Tijdens een vakantie Ecuador reist u met een pontje naar een wereld waar een bijna nog ongeschonden ecosysteem heerst. Planten die u nooit eerder zag en dieren waarvan u het bestaan nog niet eens wist zijn hier eerder regel dan uitzondering. Het grootste eiland van de Galapagos eilanden is Santa Cruz. Tussen het groen leeft hier de enorme Galapagos reuzenschildpad, maar ook de Galapagospinguïns, zeeleguanen en genten zijn bijzondere diersoorten die op de eilanden leven. Geen wonder dat er voor Charles Darwin behoorlijk wat te ontdekken viel en hieruit de evolutietheorie voortvloeide. De Galapagos eilanden zijn eigenlijk dus een soort Mekka voor biologen die u nu ook kunt bezoeken! Tijdens een rondreis van Effting kunt u namelijk de bezienswaardigheden van Ecuador combineren met de Galapagos eilanden. Begint de bioloog in u al te borrelen?


Grillige gebergtes door de 'Duivelsneus’

Naast de Galapagos eilanden is de vulkaan Chimborazo de trots van Ecuador. Vanaf deze 6.310 meter hoge berg, gelegen in het hart van Ecuador, bent u nergens zo ver van het centrum van de aarde verwijderd. De aanblik van Chimborazo is indrukwekkend met zijn eeuwige sneeuw en de omliggende vlaktes. Hier en daar staan er lama’s en vicuñas rustig langs de weg te grazen. Wie tijdens een vakantie Ecuador meer van het landschap wil zien mag de treinreis El Nariz Del Diablo, de ‘Duivelsneus’, beslist niet overslaan. Vanaf het dorpje Alausi stapt u aan boord en neemt u plaats op het dak van een oude trein. Zodra de trein begint te rijden hoeft u alleen nog maar te genieten van een 1,5 durende excursie door de ruige binnenlanden van Ecuador.


Maak een afspraak